Начало

За мен

Болести

Контакти

Кожни заболявания


Psoriasis (псориазис)


Кратко описание:
Псориазисът е заболяване, което се счита като автоимунно. Проявява се с еритемо-сквамозни плаки (обриви със зачервени петна покрити със люспи). Най-често измененията се активизират есен, зима и пролет. Обикновено подобрения се получават през лятото, особено след облъчване на слънце и морелечение. Счита се, че е неизлечимо състояние. Понякога обривите изчезват за няколко години - 5 или повече. Отключва се от стрес и засилено нервно напрежение. Има наследственост около 30% и засяга ставите около 9 %. Среща се при около 2% от населението.
Лечение: Лечението се извършва с ретиноиди, псоралени, цитостатици. Външно се прилагат: катрани, дитранол, калципотриол и омекотяващи средства.


Гъбични инфекции


Кратко описание:
Гъбични инфекции по кожата, космите и ноктите (tinea corporis, tinea capitis, onychomycosis). Причиняват се от различни гъбични причинители: epidermophyton, trichophyton, rubrophyton, microsporon, candida spp. В зависимост от областта на засягане имат и различна клинична картина. Зачервени плаки с централно избледняване и акивен периферен ръб, залющване. Плаките са с неправилна до окръглена форма. Обикновено обривите се придружават с умерен до силен сърбеж. По главата измененията се проявяват със зачервени папули групирани в плаки. Има и опадане на космите, което е временно. Те се възстановяват постепенно след лечението. По ноктите засягането се изразява с отлепване на нокътната плочка: има промяна на цвета от белезникав до жълтеникав, дистрофия на нокътя: обикновено разяждане, ронене до пълно отпадане на нокътя, което не е никак естетически приемливо.
Лечение: Лечението е вътрешно с terbinafine,itraconazole ,по схема и външно с различни противогъбични течности и кремове.


Erysipellas(червен вятър)


Кратко описание:
Erysipellas(червен вятър) се причинява от заразяване с бактериален причинител streptococcus haemolyticus (хемолитичен стрептокок). Обикновено се засягат долните крайници: ходилата и подбедриците, лицето, ушите. Получава се оток, зачервяване, болезненост. Повишава се локалната и телесната температура. Нарушава се функцията на засегнатото място.
Лечение: За лечение се прилагат антибиотични препарати.


Други най-чести кожни проблеми:
 • pityriasis rosea (розов лишей)
 • lupus erythematosus (лупус)
 • vitiligo (витилиго)
 • alopecia (алопеция)
 • lichen planus (плосък лишей)
 • furunculi (фурункули, циреи - причиняват се от различни видове стафилококи - staphylococci)
 • cellulitis (целулит)
 • herpes virus infections (инфекции причинени от херпесни вируси)
 • molluscum contagiosum (заразни молуски)
 • acne (акне)
 • dermatitis atopica (атопичен дерматит)
 • eczema (екземи)
 • scabies (краста)
 • pediculosis (въшливост)
 • verruca vulgaris (брадавици по кожата)
 • clavus (мазоли)
Венерически заболявания


Condylomata acuminata
(CA - островърхи кондиломи,генитални брадавици)


Кратко описание:
Инфекцията се предава предимно по полов път. Причинителите са human papilloma virus(hpv-човешки папиломни вируси). Те са към групата на Papovavirus. Има над 100 типа човешки папиломавируси.HPV 6, 11, 16, 18, 26, 32, 41 и др. причиняващи кондиломи. HPV 5, 8, 11, 12, 16, 18 и др. се свързват с малигненост (могат да са злокачествени). Инкубационния период на CA е от 1 - 8 месеца. Проявяват се като надигнати образувания с размери от 0.2 – 2.0 см , със зърниста неравна повърхност наподобяваща цветно зеле или планински хребет.
Лечение: Отстраняват се външно с различни средства, има и вътрешна терапия. Понякога са много упорити и трудно се подават на лечение.


Candidosis vaginalis ( вагинална кандидоза )


Кратко описание:
Клинически заболяването се проявява със засягане на влагалището:зачервяване на стените, бели налепи, течение подобно на пресечено мляко и неприятен сърбеж, предизвикващ дискомфорт. Освен по полов път се получава и по време на бременност,при повишена кръвна захар, орална контрацепция, след антибиотично лечение, понижени защитни сили и др.
Лечение: Лечението е с противогъбични средства.


Syphilis ( сифилис )


Кратко описание:
Това е инфекциозно заболяване, предаващо се предимно по полов път. Една от най-опасните венерически болести. Причинява се от Spirochaeta pallida – бледа спирохета. В зависимост от клиничния стадий се засягат гениталиите и кожата и се наблюдават разнообразни обриви: от зачервено петно, което се инфилтрира, получава се язва с червеникав цвят, гладко дъно и уплътнена основа – твърд шанкър, до петнисти, зачервени или пигментни обриви, в резултат на разсейване на спирохетите по кръвен път, при което се засягат и редица вътрешни органи: стави, мускули, кости, бъбреците, черния дроб, нервната система.Има бавно протичане и много поражения.
Лечение: Лечението се провежда от венеролози и трябва да е максимално индивидуализирано в зависимост от възрастта на пациента и стадия на заболяването.
Design by mrik. All rights reserved. We recommend Mozilla Firefox.